E ceva foarte reconfortant in scrierile lui Isaac Asimov, sunt limpezi, bine construite, fluente si captivante. "Cavernele de otel" sau "The Caves of Steel", al doilea roman al lui Isaac Asimov din seria Robotilor, este un SF politist in care ni se arata cum s-au creat niste prejudecati, cum se manifesta ele si cum Elijah Baley le depaseste pentru a rezolva o crima cu multe implicatii.
In epoca romanului, marea parte a omenirii locuieste in orase subterane, evita instinctiv spatiile deschise si detesta robotii pentru ca le ocupa locurile de munca. Restul populatiei, spatialii, a emigrat pe planete apropiate, unde cu ajutorul robotilor si-au dezvoltat societati total diferite de cele de pe Pamant: traiesc in spatii deschise si se simt foarte confortabil in preajma robotilor. Cand Roj Nemmenuh Sarton - un ambasador al spatialilor pe Pamant, ce milita pentru integrarea robotilor in societatea pamanteana - este ucis, Elijah Baley, impotriva vointei sale, face echipa cu R. Daneel Olivaw - un robot spatial identic ca infatisare cu Sarton - pentru a rezolva cazul.
Cea mai buna parte a romanului consta in construirea credibila si consistenta a unei lumi SF, cu detalii realistice privind toate aspectele vietii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu